Hieronder een paar foto's van hoe het er in mijn kwekerij uitziet 

Toegangsbordje bij de kwekerij

 

Zakken met koffieprut in de donkere ruimte. Hier hangen ze 3 weken

Eerste knopvorming, nog een weekje groeien

Vruchtvorming in de lichte ruimte. Nog een paar dagen en ze kunnen geoogst.

En de oesterzwammen zijn geoogst 

Het verhaal van de Zwammerij:

In januari 2014 ontstond de Zwammerij met dank aan De ontdekking van Groningen. Eerst begonnen als tentoonstelling op het Cibogaterrein in de containers van Mobi;

"Ruud Akse van Mobi ontwikkelde het Masterplan p0rtaal, waarbij een onderzoekende visie op duurzaamheid, (materiaal)hergebruik en (cultureel) ondernemerschap centraal staat. Hoe draag je bij om het leven in de huidige samenleving duurzamer te maken? Met p0rtaal ontstond de eerste samenwerking van NP3 met Superuse Studios en De Zwammerij. Superuse Studios is een Rotterdams architectenbureau dat op vele manieren bouwt aan een duurzame samenleving. Hiervoor ontwikkelen zij verschillende onderzoekslijnen die zich focussen op een  specifiek segment van hun (ontwerp)strategie. De Zwammerij gebruikt de koffiedik voor het kweken van oesterzwammen, waar overheerlijke handgemaakte bitterballen van worden gemaakt.De hoeveelheid grondstof koffiedik biedt volop mogelijkheden om, naast de oesterzwamkwekerij, in het KoffieDrabLAB te experimenteren en te onderzoeken. Dit om te komen tot een duurzame manier van denken, produceren en consumeren. Waarbij koffiedik wordt ingezet als grondstof voor de ontwikkeling van nieuwe oplossingen en product(lijn)en."

Na deze tentoonstelling is er gedurende ruim twee jaar daadwerkelijk gekweekt in dit mooie pand van geschakelde containers.

 

 

In 2017 is de kwekerij verhuist naar zorgboerderij De Mikkelhorst en nog steeds daar gevestigd. Gestart in weer een container zit de kwekerij nu in een ruimte van de oude bio-kachel. In deze ruimte kunnen 100 zakken met koffiedik hangen. Goed voor ruim 50 kg oesterzwammen per oogst. Vanaf januari 2020 is het de bedoeling om begeleiders en deelnemers van de zorgboerderij zo op te leiden dat ze de oesterzwammenkwekerij geheel zelfstandig kunnen draaien. 
De afgelopen jaren zijn de meeste oesterzwammen verwerkt tot oesterzwambitterballen die op een hoop festivals zijn verkocht vanuit een kar gemaakt van aanrechtbladen. Deze kar is ontworpen door Superuse. Helaas is de kar inmiddels door hun weer terug gehaald. Gelukkig worden mijn oesterzwambitterballen nog steeds veel verkocht, in combinatie met mijn alom bekende kipsaté, vanuit mijn kraam gebouwd van steigerbuizen en hout. Vanaf medio 2023 heb ik de kwekerij volledig overgedragen aan deMikkelhorst . De opbrengst van de oesterzwammen zal vanaf nu dan ook ten goede komen aan de zorgboerderij. Natuurlijk sta ik nog aan de zijlijn voor advies.

Het Proces ;

Koffiedik wordt gemengd met kalk en schilletjes van koffiebesjes en mycelium, vervolgens wordt het in geperforeerde zakken gedaan  Voor de juiste vochtigheid wordt er wat water toegevoegd.Deze zakken gaan dan 3 weken in een donkere ruimte waarna ze, als ze mooi wit doorgroeid zijn, naar een andere lichte ruimte gaan. In deze ruimte is een constante vochtigheid van 80 %. Na nog ongeveer 3 weken ontstaat de eerste vruchtvorming waarna er geoogst kan worden  Hierna volgen er nog 2 oogstrondes waarna de inhoud van de zakken op de composthoop gaan en een deel met gvt-afval in het wormenhotel. De zakken zelf worden met overig plastic gerecycled.

Opnames voor Binnenste buiten