Over Harrie de Vries als persoon

IMG_8727

 

harrie1

Harrie de Vries is oprichter en eigenaar van Hoogeland Catering en De Zwammerij in Groningen. Geboren en getogen in Bedum, en daarna doorgegroeid in de Stad Groningen. Daar was hij onder meer eigenaar van eetcafé Klapper en maakt hij, tot op de dag van vandaag, elk jaar duizenden bezoekers van het fameuze Noorderzon Festival blij met zijn saté. Harrie is net als veel producten van Hoogeland Catering hartstikke Gronings: betrouwbaar, betrokken, bescheiden. On-Gronings is zijn ongebreidelde enthousiasme, dat hij nimmer onder stoelen of banken steekt. Praat maar eens met hem over zijn werk, zijn vriendin, drie kinderen of FC Groningen, dan zult u zijn “on-Groningse” bevlogenheid ruimschoots ervaren.

Missie (Niet alleen commercieel maar ook maatschappelijk verantwoord cateren in Groningen en de rest van Nederland).

 

Na vele jaren in de Stadgroninger horeca wilde Harrie de Vries iets anders. Hij wilde behalve commercieel  ook maatschappelijk verantwoord bezig zijn. Hoogeland Catering in Groningen is daarom niet alleen een  cateringbedrijf in de ruimste zin van het woord, maar het biedt naast “gewone” catering ook talloze andere mogelijkheden. Hierbij kunt u denken aan opleiding, workshops, adviezen, samenwerking, leiding bij projecten en nog veel meer. Mensen kunnen bij  Hoogeland Catering letterlijk in de keuken kijken, maar er ook nog het vak daadwerkelijk leren. Behalve Hoogeland Catering zelf, kunnen ook andere horeca bedrijven, dmv samenwerking, als leerwerkplek fungeren. Een logische stap hierop is het lidmaatschap van SVN Nederland en Stichting Werklust. Ook de samenwerking met het Groninger Landschap en De Mikkelhorst passen hier goed bij. Hierdoor ontstaan er weer meer mogelijkheden om mensen te laten kennismaken met het horecavak.

Vanaf 2014 richt Harrie zich ook vooral op de “Blue Economy” met ondersteuning van De Ontdekking van  Groningen. Vanaf september 2014 is De Zwammerij, een oesterzwammenkwekerij, een onderdeel van Hoogeland Catering. Vanaf 2016 is de kwekerij gevestigd bij De Mikkelhorst in Haren.

In het jaar 2016 is Harrie opgeschaald naar meer produktie. Inmiddels heeft hij op allerlei “foodtruckfestivals”  oesterzwambitterballen en aanverwante produkten vanuit De Zwammobiel verkocht. De zwammobiel is een verkoopwagen, gebouwd, door Superuse Studios , van allemaal oude aanrechtbladen.

 

IMG_0228

 

IMG_0230

.

Werkwijze (catering in de ruimste zin van het woord, koken, opleiden, ontwikkelen en verduurzamen)

IMG_4828

In Den Andel was de eerste keuken van Hoogeland Catering gevestigd, maar steeds vaker maakt Harrie gebruik van andere keukens, zoals die van restaurant “Bij Neel en Geer” in Bierum en die van “Koetshuys Ennemaborgh” te Midwolda. Steeds vaker kookt hij gewoon op locatie. Er wordt daarbij zoveel mogelijk gebruik gemaakt van regionale en seizoensgebonden producten. Verder komt Hoogeland Catering  bij steeds meer bedrijven en particulieren over de vloer. Hierdoor ontstaan er allerlei mogelijkheden om anderen  kansen te bieden en/of te versterken. Ook is er onder andere met “de Hayemaheerd” in Oldehove, “Bij Neel en Geer” in Bierum, “Het Groninger Landschap” en De Mikkelhorst een samenwerking in gang gezet. Hierdoor beschikt Hoogeland Catering over extra locaties voor het houden van workshops, kooklessen, diners en nog veel meer. Vraag gerust naar de mogelijkheden.  Ook ontstaat er steeds meer een verbinding met het onderwijs. De Bolster in Groningen heeft bijvoorbeeld al allerlei opdrachten namens Hoogeland Catering uitgevoerd.

In 2016 heeft Harrie als kok voor Kansen voor kinderen les gegeven op diverse basisscholen. De aardappel was het uitgangspunt naar lokaal en verantwoord voedsel,

IMG_1626    IMG_1102   IMG_1099    IMG_1254

Op dit moment werkt Harrie als vakspecialist twee dagen in de week op zorgboerderij De Mikkelhorst. Het hele HCCAP-plan staat hier op nummer 1, samen met de deelnemers wordt dit plan uitgevoerd. Ook geeft Harrie aan de deelnemers les in koken en andere horeca-gerelateerde zaken.

IMG_1680                    IMG_1679

IMG_0879

In 2018 heeft Harrie kookles gegeven aan diverse basisscholen op verschillende boerderijen met als thema “Jong leren eten”

school   school2

 

Vanaf 2017 is Harrie projectleider van Winterwelvaart. Dit is een 3-daags evenement waarbij historische schepen centraal staan.